sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Despre vise




Eu visez in fiecare noapte. Si imi retin visele. De ce visez ceea ce visez? Nu stiu, dar poate voi afla.
Visele sunt ciudate. Nu sunt niciodata cursive, trecem permanent dintr-un loc in altul, fara sa vrem, ca o teleportare. Nu voi expune o naratiune cursiva, cat doar visele asa cum sunt ele, asa cum le-am avut.

6 comentarii:

Aquamarine spunea...

...si eu sunt fascinata de vis. Visul este paznicul somnului, cum spunea Freud. E uimitor cum prin vis te descoperi pe tine. Inconstientul scapa franturi de secrete, iar visele ti le destainuie.

Dream Catcher spunea...

Si totusi ce visam ? Locuri in care am fost ? In care vom fi? Unele sunt prea reale. Mult prea reale. Dureroase.
Eu le asociez de multe ori cu fenomenul de deja - vu. De multe ori se intampla ca traiesc ceva ce stiu sigur ca am visat.
Vom afla care este realitatea ???
Hmmm ...

Aquamarine spunea...

Omul 'trimite' in inconstient lucrurile de care vrea sa uite, 'rebuturile'...sunt poate amintiri dureroase, rusinoase, infricosatoare, neplacute. Acestea insa incearca sa iasa la suprafata, iar visul este o cale prielnica in acest sens... Visul se naste din dorintele noastre. Iar cosmarul este visul care n-a stapanit 'angoasa'.

Aquamarine spunea...

...incearca sa-l citesti pe Freud.

dream catcher spunea...

Nu zic ca nu ai dreptate dar nu e cazul meu. Acestea nu sunt vise cu dorinte, ele au loc in aceleasi 3-4 orase in care nu stiu sa fi fost.
Visul cu ursul nu este un cosmar, chiar imi place. Ma uimeste cum visul are efecte atat de puternice asupra visului. Am avut doar doua cosmaruri pe care am sa le spun si aici. Primul a fost Oglinda si al doilea Bataile. Foarte frumoase de altfel.
Si Freud stie el ce stie, ar trebui sa discutam mai mult pe tema asta.

Aquamarine spunea...

Profesorul meu de psihanaliza din Facultate ne spunea sa ne notam visele intr-un caiet exact cum ni le amintim, apoi sa incercam sa le interpretam...pentru ca ele spun foarte multe lucruri despre noi, despre dorinte, asteptari, temeri, obsesii, tot acest efort avand rolul de a elimina nevrozele si de a ne cunoaste pe noi insine.